HoneyLab dr Dariusz Teper

Analiza pyłkowa miodu

Dlaczego warto zlecić wykonanie analizy pyłkowej miodu?

Analiza pyłkowa jest, jak dotąd, jedynym i powszechnie akceptowanym badaniem potwierdzającym botaniczne i geograficzne pochodzenie miodu. Głównym jej celem jest klasyfikacja miodu do odmiany, dlatego też, w ostatnich latach, to badanie stało się jednym z najważniejszych wśród stosowanych w ocenie jakości handlowej miodu. Z jednej strony producenci potrzebują potwierdzenia odmianowości miodu, aby uzyskać wyższą cenę za sprzedawany produkt. Również dla konsumentów badanie to ma coraz większe znaczenie. Płacąc wyższe ceny za miód odmianowy dokonują oni świadomego wyboru, gdyż taki miód posiada nie tylko specyficzne walory organoleptyczne, ale także ma swoiste właściwości, np. prozdrowotne. W związku z powyższym sama deklaracja pszczelarza dotycząca odmiany już im nie wystarcza i coraz częściej weryfikują uzyskane informacje zlecając badania miodu.

Jeśli pszczelarz pozyskał miód z własnej pasieki, zgodnie z zasadami dobrej praktyki pszczelarskiej, może być pewien, że jest to produkt wysokiej jakości, spełniający wymagania określone dla parametrów fizykochemicznych w Rozporządzeniu MRiRW z 03.10.2003 (Dz. U. Nr 181, poz. 1773 z późn. zm.). Nie ma on jednak nigdy pewności odnośnie źródła pożytku, z którego pszczoły korzystały. Wielu pszczelarzy sprzedaje miód określając botaniczne pochodzenie miodu według własnego uznania, na podstawie domniemanego źródła pożytku oraz oceny organoleptycznej, która niestety jest subiektywna i bywa błędna. Zdarza się dość często, że mimo wyczuwalnych, charakterystycznych dla danej odmiany cech organoleptycznych, takich jak smak czy zapach, miodu nie można uznać za odmianowy, gdyż minimalny udział pyłku przewodniego , dla tej odmiany, jest za niski. W takich przypadkach konsument nie uzyska rzetelnej informacji, a wręcz zostanie wprowadzony w błąd, gdyż zamiast miodu odmianowego, za który zapłacił wyższą cenę, kupił miód wielokwiatowy z udziałem nektaru np. lipy czy gryki. Niezadowolony z dokonanego zakupu może dochodzić swoich praw w instytucjach do tego celu powołanych. Jednostki kontrolujące, m.in. WIJHARS i UOKiK, prowadzą też własne kontrole i w przypadku wykrycia niezgodności deklaracji na etykiecie z zawartością słoika, nakładają na sprzedających miód mandaty. Konsekwencje błędnej, w niektórych przypadkach nawet nie do końca świadomej decyzji, podczas naklejania etykiety na słoik miodu, mogą być dla pszczelarza nieprzyjemne i dość kosztowne.

Aby tego uniknąć warto wcześniej zlecić wykonanie analizy pyłkowej, której wyniki pozwolą na poprawne zakwalifikowanie pozyskanego miodu do odmiany.

Wykonanie analizy pyłkowej miodu poniekąd także wymuszają przepisy wprowadzone w 2020 r., które uzależniają uzyskanie dofinansowania z Programu Wsparcia Pszczelarstwa od zarejestrowania przez pasiekę tzw. sprzedaży bezpośredniej, co oznacza w praktyce m.in. urzędowe kontrole jakości miodu pozyskiwanego w tej pasiece.

Analiza pyłkowa jest także skutecznym narzędziem, wykorzystywanym w identyfikacji miodów importowanych, często z odległych krajów, w których, ze względu na brak lub mniej restrykcyjne przepisy, pozyskuje się miód gorszej jakości, nie spełniający europejskich wymagań. Z tego względu sprawdzenie pochodzenia miodu, metodą analizy pyłkowej, ma szczególne znaczenie, zarówno dla konsumentów, jak i firm zajmujących się obrotem miodem.

Tym z Państwa, którzy chcieliby sprawdzić, czy zakupiony miód pochodzi z polskiej pasieki, polecam wykonanie analizy pyłkowej w moim Laboratorium!

Do wykonania analizy pyłkowej wystarczy około 50 g miodu.
Do próbki należy dołączyć wypełnione i podpisane Zlecenie badania i przesłać na adres Laboratorium.